Pellérd

 

 

 

 

 

 

Települési alapadatok

 

 

Település megnevezése: Pellérd

Polgármester: Tajti Zoltán

Jegyző: Dávor Lászlóné

Népességszám: 2071

Települési önkormányzat elérhetősége: 72/587-910;

Cím: 7831. Pellérd, Dózsa Gy. u. 33

Fax: 72/587-922

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Honlapcím: www.pellerd.hu

 Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthess 

 

 

 

pellerd

 

 

 

Bemutatkozás

 

 

Pellérd Baranya megye közepén, Pécstől DNy-i irányban, mintegy 7 km-es távolságban található. A községet É-D irányban szeli át az 5801. számú út, amely a 6-os számú főközlekedési útba torkollik. A község Pécs felől két irányból is megközelíthető. Az egyik az előbb említett 6-os útról leágazó Pellérd-görcsönyi út, a másik pedig a Pécs-Kertvárosból induló és Keszü mellett elhaladó 5816-os számú összekötő út, amely tehermentesítő szerepével csökkenti a falu átmenő forgalmát. Tömegközlekedési megközelíthetősége nagyon jónak mondható.

A község éghajlati adottságai mezőgazdasági műveléshez kedvezőek, jelentős zártkerti rész kapcsolódik hozzá, amely nagy hagyományokat őrző szőlő- és gyümölcskultúrával rendelkezik. Külterületén többnyire szántó, legelő és gyep található, erdőben szegénynek mondható.
A községben 570 lakás található. Vezetékes víz, szennyvíz és gázközmű van a faluban, nagyközösségi antennarendszer van kiépítve, szervezett szemétszállítás is történik.

A község markáns turisztikai marketing programot dolgozott ki, mely szerint a település a megye egyik vonzó kirándulóközpontja kíván lenni. Természeti adottsága, múltbéli értékei, a folyamatosan alakuló Szabadidőpark, a Parkban kialakított szálláshely segítségével önálló turisztikai programkínálatot biztosít az idelátogatók számára. A turizmusfejlesztés másik iránya, hogy a település bekapcsolódik a Pécs város illetve Baranya Megye által megfogalmazott idegenforgalmat fejlesztő rendezvények, programok megvalósításába.

A község múltja a régészeti leletek alapján a római korra nyúlik vissza. A honfoglalást követő időben Pellérd környékén az Aba nemzetség birtokai terültek el, s ekkorra tehető a község kialakulása is. A település neve először egy 1305-ös oklevélen jelent meg Pelerd formában, ami egy keresztény kun uraság nevéből, a Beler névből származtatható. A török időkben a község gyakorlatilag teljesen elpusztult, de a török kiűzése után nagyon hamar benépesült. Ezt bizonyítja, hogy mai templomát 1700-ban, - Szent Margit szűz tiszteletére - szentelték fel. A falu utolsó birtokosa létesítette a halastavakat. Itt volt az ország első selyemszövő gyára. A községben műemléki védettségi épület a Brázay-kastély épülete, és említésre méltó a kastély parkja a romantikus ihletettségű mesterséges barlanggal és csónakázó tóval. További építészeti emlékei a Szent Margit Templom és a Szent Kereszt Kápolna.
A községben még számos, eredeti állapotában megőrzött tornácos parasztház, illetve iparosház található. Az Önkormányzat segíti a még meglévő ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEK megőrzésében az ingatlantulajdonosokat.
A pellérdi szőlőhegyen már a török hódoltság ideje alatt is jelentős szőlőtermelés folyt. A terület nagysága 60 hektár. A Szőlőhegy mára turisztikai programmá vált, ahol szép természeti környezetben, finom borokat kóstolhatnak az ideérkezők. A településen információs táblarendszer segíti a tájékozódást, amely tartalmazza a belterületi látnivalókat, a Szőlőhegy főbejáretánálelhelyezésre kerülőés a megtekintésre érdemes Szent Orbán szobor helyét, a túraútvonalakat és a vendéglátó pincék elérhetőségét.

 

A Község "lelke" az ÁMK:
Pécs Városkörnyéki Közoktatási Intézményfenntartó Társulás részét képező, 1984 óta működő Pellérdi Általános Művelődési Központ (ÁMK) többcélú intézmény, négy intézményegysége: óvoda, iskola, művelődési ház és könyvtár. A társulás óvodája a falu elején, a templom mellett három csoporttal, német nemzetiségi kéttannyelvű profillal működik. A nyolcosztályos általános iskola a volt Brázay-kastélyban van, 168 tanulóval, falai közt német nemzetiségi nyelvoktatással. A tantestület 16 fős. Pellérd, Aranyosgadány és Keszü alsó és felső tagozatos tanulói, és Gyód felsős tanulói járnak ide. A községi könyvtár az iskola épületében található.

A művelődési ház 180 fős nagytermével, 2 klubtermével, büféjével és szociális blokkjaival az évi nagy rendezvények idején egyre gyakrabban kicsinek bizonyul. Nem telik el hét helyi szervezetek rendezvénye és a közművelődési programok nélkül. Az események az elmúlt években szép számmal bővültek.

 

Forrás:

http://www.pellerd.hu/

http://hu.wikipedia.org/wiki/Pellérd